Chào mừng bạn đến với Trang thông tin điện tử của Hội Hữu nghị Việt Nam - Rumani * Bine ati venit la Website al Asociatiei de Prietenie Vietnam - România * Welcome to Website of Friendship Association Vietnam - Romania

MINUNILE EXOTICE ALE VIETNAMULUI

  09/10/2016

Peisaje spectaculoase, insule şi plaje pintre cele mai frumoase, oraşe moderne, cu trecut imperial şi colonial, şi o gastronomie tradiţională mai delicioasă decât îţi poţi imagina. La doua decenii de la unificare, Vietnamul continuă să-şi şteargă urmele trecutului comunist şi se transformă într-o uimitoare destinaţie de vacanţă, prezentă în oferta tururor agenţiilor de turism din lume.

Situat în estul peninsula Indochina, de-a lungul tărmului Mării Chinei de Sud, Vietnamul se întinde pe mai mult de 2000 de km şi, de la munţii din nord pâna la păienjenişul de canale în Delta Mekongului din sud, uimeste prin frumuseţea naturii.

Peisajul este în general înalt şi acoperit în mare parte de păduri tropicale sau de terase pentru plantaţiile de orez, iar ţărmul e brăzdat de golfuri cu ape albastre, insule şi stânci care se ridică spre cer. În timpul iernii, din noiembrie până în aprilie, bate musonul din nord şi sunt relativ mai puţine ploi decât vara, iar temperatura variază, de-a lungul întregului an, între 21 şi 28 de grade.

Parte a Imperiului chinez timp de un mileniu, Vietnamul a devenit independent în anul 938 şi de atunci, ţara a înflorit ca naţiune sub dinastiile vietnameze s-a extins geografic în Asia de sud-est, până la mijlocul secolului XIX, când Indochina a fost colonizată de francezi. Din 1940, Vietnamul a luptat împotriva dominaţiei franceze, în Primul Război al Indochinei, şi din 1954 a fost divizat în două state rivale, Sudul condus de împăratul Bảo Đại şi Nordul condus de Ho Chi Minh şi denumit Republica Democratică Vietnam. Deşi în conflictul izbucnit între cele doua state, în 1955, au interveni de partea sudului şi Statele Unite, Războiul din Vietnam, sau al Doilea Război al Indochinei, avea să se încheie două decenii mai târziu, cu victoria Nordului. Vietnamul, sărăcit şi devastat de războaie, a fost reunificat sub un guvern comunist şi a rămas în izolare.

Din 1986, au fost iniţiate reforme politice şi economice care au deschis drumul către intregrare în economia mondială şi din 1997, prin investiţii masive de stat sau private, Vietnamul a devenit treptat o destinaţie majoră de vacanţă şi e vizitat acum de mai mult de 7 milioane de turişti în fiecare an.

S-a investit în special în potenţialul celor peste 3 mii de km de coastă şi în oraşele mari, iar turismul s-a diversificat. Operatorii locali sau internaţional de turism oferă tururi de vizitare, de drumeţie, pe bicicletă, excursii cu kayakul trips sau excursii conectate cu ţările din jur, Cambogia, Laos şi Thailanda.

Cele mai populare destinaţii

Situat în nordul ţării, pe malul drept al Râului Roşu, Hanoi,  o metropolă cu 6,5 milioane de locuitori este principalul centru economic, politic, administrativ şi cultural şi ţării şi de curând a împlinit un mileniu.

Templele şi pagodele antice, grădinile publice luxuriante, lacurile cu podeţe colorate, vechiul cartier al comercianţilor, dar şi bulevardele largi cu clădiri coloniale construite în timpul ocupaţiei franceze, dau farmecul oraşului.

Aerul franţuzesc se vede şi în  Cartierul Vechi, al celor 36 de străzi înguste cu mii de magazine de toate felurile şi multe sunt denumite după mărfurile care se vând tradiţional aici.

De exemplu, Hang Gai este strada magazinelor de modă, a mătăsurilor şi broderiilor, iar Hang Quat a antichităţilor şi a obiectelor de artizanat făcute din metal.

În topul al atractiilor din HaNoi sunt Mausoleul Hõ Chí Minh, edificiul monumental din marmură unde într-un sarcofag din sticla este trupul fostului lider vietnamez, Templul Literaturii, construit în secolul XI şi dedicat lui Confucius - un veritabil exemplu de arhitectură tradiţională vietnameză, unde se află cea mai veche universitate din ţară care datează din anul 1070.

Lacul Hoàn Kiêm ( “Lacul sabiei înapoiate”) este simbolul popular al vechiului oraş Hanoi. O legendă veche spune că într-o zi, un pescar ar fi primit de la o broască ţestoasă ieşită din apele lacului o sabie magică cu care i-a învins pe invadatorii chinezi şi a devenit suveranul vietnamezilor.

Sabia i-a fost luată însă înapoi de ţestoasă care s-a scufundat din nou cu ea în adâncurile lacului. Parcul din jurul lacului este un loc ideal pentru a hoinari,  pentru a savura o băutură rece sau o îngheţată sau pentru a vedea  seara un spectacol al Teatrului municipal de marionete pe apa, pe fondul muzicii tradiţionale vietnameze, urmat de focuri de artificii.

Marionele care dansează pe apă sunt o tradiţie veche de un mileniu şi îşi are originea în satele din delta Râului Roşu, unde, atunci când se inundau câmprile de orez,  sătenii se distrau făcând acest joc al păpuşilor.

Celebru este şi vechiul Teatrul de Marionete Thang Long, care dă astfel de spectacole pe toate cintinentele.

Vechea citadelă din Hanoi a fost reşedinţa monarhilor vietnamezi încă din timpul perioadei Đại Việt, când oraşul se numea Thăng Long.

Cetatea imperială Thang Long, un complex de palate construite începând din timpul dinastiei Lý, pe la anul 1010 a rămas reşedinţa curţii vietnameze până în 1810, când capitala a fost mutată la Huế.

Palatele s-au ruinat apoi sau au fost distruse, în special în timpul colonialiştilor francezi. Au rămas în picioare Poarta Doan Mon, treptele Palatului Kinh Thiên şi Palatul Hậu Lâu, Palatul Prinţesei.  Rămăţile vechii citadele au fost decoprtate începând din anii 2000 şi unele dintre vestigii sunt expuse acum în Muzeul Vietnamez de Istorie, iar din 2010 situl a intrat în Patrimoniu Umanităţii listat de UNESCO.

Nenumăraţi turişti vin în Vietnam doar pentru a vedea minunatul Golful Hạ Long, inculs şi de UNESCO în Patrimoniul Umanităţii pentru  frumusetea reliefului carstic.

Pe o supraraţă de  1500 de km pătraţi sunt  mai mult de 2 mii de mici insule, mai mici sau mai mari, unele dintre ele locuitede pescari, unele împădurite, altele aride şi brăzdate de peşteri, şi stânci enorme de forma unor conuri sau turnuri care ţâşnesc din apele golfului. E numit şi Golful Dragonilor care coboară, iar legendele spun că pentru a-şi apăra ţara, zeii au trimis o familie de dragoni care au câţigat lupta, dar graţie frumosului golf au hotărât să rîmână aici.

La 500 de km sud de Hanoi este Phong Nha-KẻBàng,  sit în patrimoniul UNESCO şi parc naţional creat pentru a proteja una din cele mai mari regiuni carstice din lume, cu peste 300 de peşteri şi grote, şi ecosisteme specifice zonelor calcaroase.

Peştera Sơn Đoòng, descoperită în 2009, este considerată cea mai mare din lume, dar chiar şi înainte de această descoperire, Phong Nha deţinea  recordul celor mai mari peşteri şi a celui mai lung râu subteran ca şia clui mai mare sistem de peşteri legate între ele prin pasaje.

Hội An, de pe coasta Mării Chinei de Sud, şi el în Patrimoniul UNESCO, este un oraş antic excepţional conservat.

Are o istorie de 2000 de ani, a fost principalul port al regatului Cham care controla strategic comeţul cu mirodenii cu  Indonezia, în urmă cu mai mult de un mileniu, şi a devenit un important port comercial,  între secolele XV şi XIX. Clădirile şi planul străzilor reflectă foarte bine amestecul de influenţe indigene şi străine care au dat valoarea acestui site unic.

Muntele de Marmoră din Da Nang este compus din formaţiuni muntoase de marmură şi calcar denumite după cele cinci elemente ale filosofiei antice orientale: aur, lemn, apă, foc şi pământ.

Thuy Son este cel mai înalt munte şi cel mai frumos,  are trei vârfuri - Thuong Thai, Trung Thai Lan şiThai Ha, şi pe munte a fost construită şi frumoasa pagoda Non Nuoc, către care se poate urga pe scări din marmură. O altă mare atracţie este peştera Am Phu, plină de splendide statui ale zeităţilor, şi din care se poate urca până afară pentru a admira priveliştea muntelui. De altfel, în multe dintre peşterile şi grotele de aici au fost construite temple budiste care sunt locuri populare pentru pelerinaj.  În zonă pot fi viziatte şi satele cioplitorilor în marmură, care atrag de asemenea turiştii şi unde poate fi admirată munca artizanilor.

Prin Hai Van, Trecătoarea  Norilor, aflată la 1500 de metri altitudine, se ajunge în vechea capitală imperială Huế.

Oraşul de pe Râul Parfumului a fost începând din secolul XVII reşedinţa marilor familii feudale care au dominat sudul Vietnamului. Din 1802, Huế a devenit capitala imperială a dinastiei Nguyễn, până în 1945, când a abdicat împăratul Bảo Đại şi noul guvern comunist a decis să mute din nou capitala la Hanoi. Atracţiile de aici sunt Mausoleele Împaratului Minh Mang şi al Imparatului Tu Duc, pagoda Thien Mu, Citadela Imperială şi Piaţa Dong Ba.

În ţinutul sfânt Mỹ Sơn, denumit şi Valea Regilor, sunt ruinele fostului regat Champa şi templele construite în urmă cu 1000 de ani, începute în secolul IV de regii Chiêm Thành şi terminate în secolul XIV, dedicate venerării zeului Shiva. Sub puternica influenţă hindusă, templele au servit şi pentru îngroparea împăraţilor. Au rezistat foarte bine timpului, sunt construite din cărămidă fără a se folosi mortar, iar pereţii sunt splendid împodobiţi cu sculpturi înfăţişând zei, animale, scene de lupta ţi rugaciune.

Renumit acum pentru restaurante, magazine şi bazaruri, oraşul Saigon redenumit Ho Chi Minh, cu cei 8 milioane de locuitori, este cel mai mare din Vietnam.

Este o veche aşezare a kmerilor cucerită în 1675 de vietnamezi care s-a dezvoltat mult şi în perioada colonială.

Cea mai renumită clădire este Ding Thong Nhat, Palatul Reunificării, vechiul palat prezidenţial al Vietnamului de Sud, invadat de soldaţii nordului comunist la 30 aprilie 1975, moment care a marcat finalul simbolic al războiului. Palatul încă păstrează, în scop comemorativ, urmele războiului. Oraşul este impânzit de temple şi pagode, cele mai frumoase sunt Giac Lam -impresionantă prin arhitectură, Pagoda Imperială de Jad, Phuoc Hai, cu statii de zeităţi budiste şi taoiste sau pagoda Quan Am, împodobită cu scene din viata imigranţilor chinezi, cu ambarcaţiuni şi dragoni înspăimântători.

La 40 de km se află şi Đại Nam Văn Hiến, cel mai mare parc de distracţii din Vietnam, un complex turistic, deschis în 2008, cu zone de distracţiezoo, magazine, hoteluri şi restaurante şi cu cea mai mare mare artificială din Asia de Sud-Est, cu plaje şi valuri, create tot artificial.

TV Rom

Tin tức mới

Danh sách Tag
Lượt truy cập
  • 15
  • 4237
  • 22,050,211